+36303537427 budaorskarate@gmail.com

Tradicionális karate

Klubunkban a Shotokan karatén belül a Fudokan stílust képviseljük. A Shotokan a világon a legelterjedtebb karate stílusa. A Shotokan karate történetéről a lapon lejjebb olvashatunk. A Fudokan stílus a Shotokanon belüli irányzat, annál erősebb, gyorsabb, tudományosan megalapozott (élettan, biomechanika, fizika) modern harcművészet.

Edzések, oktatás

Karatékáink a tradicionális karate gyakorlásával kezdik ismerkedésüket ezen küzdősporttal, elsajátítják az alaptechnikákat (védések, ütések, rúgások). A versenyzők is heti rendszerességgel részt vesznek tradicionális karate edzéseken, együtt edzenek tradicionális karatét tanuló társaikkal. A tradicionális karate edzéseken kiegyensúlyozottan fejlesztjük a karatékák erőnlétét, állóképességét, figyelmét, gyakorlunk alaptechnikákat (kihon) és formagyakorlatokat (kata) valamint küzdelmi (kumite) és a nagyobbakkal önvédelmi elemeket is. Tradicionális karate edzéseket Budaörsön 3 helyszínen és Gazdagréten, általános iskolákban tartunk. A karate „kortalan” küzdősport, a tradicionális karate edzéseken részt vesznek ovisok (nekik játékos formában mutatjuk be a mozgásformákat), iskolások az első osztálytól gimnáziumig, kezdő és haladó felnőttek is. Legifjabb karatékánk 4, a legidősebb több mint 60 éves.

 

Vizsgák

A karatékák vizsgákon adhatnak számot tudásukról és nyerhetnek ennek megfelelő övfokozatot. Az övfokozat jutalom az elvégzett munkáért, serkentés a további munkára. A technikai és szellemi szint jelölése. Sihanunk évente kétszer vizsgáztat és a bentlakós nyári táborban is van lehetőség vizsgázni. Az övvizsgák több részből állnak: elmélet (csak 12 év felett), erősítés, kihon (alapgyakorlatok), kata (formagyakorlatok), kumite (küzdelem).

A megszerzett övfokozatokat különböző színű (fehér, sárga, narancs, zöld, kék, barna, fekete) övek jelölik, az ünnepélyes övkötés hagyományosan az évindító edzések és évzárók része. Gyakorlottabb karatékák a Fudokan stílus lapítójának részvételével évente megszervezett táborban tehetnek danvizsgát.

 

Klubélet

Klubunkban az edzéseken túl is aktív klubélet folyik. Minden félév végén záró ünnepélyt (övkötés, elismerések), háziversenyt, közös játékot tartunk. A karate gyakorlásához tartoznak az évente 2-3 alkalommal (az iskolai szünetekben) megrendezett sporttáborok, közös sport és szabadidős események, a nyári bentlakós tábor illetve a karatékák és szüleik részvételével megrendezett baráti, beszélgetős összejövetelek.

 

A karate története

A ma űzött karate a kínai Kung-fu-ból kifejlődött Okinawa-Te (okinawa-kéz) rendszerből ered. Okinawa Japán déli részén található sziget, ahol a középkorban idegen megszállás miatt betiltották a fegyverviselést. A parasztság a legnagyobb titokban fejlesztette a fegyvertelen küzdés és a különböző hétköznapi eszközök fegyverként való használatának művészetét. Abban az időben nagyon népszerű volt az Okinawa-Te rendszer. A helybeliek több mint 250 éven keresztül titkolták ezt a művészetet, amely apáról fiúra szállt. Az Okinawa-Te rendszert Gichin Funakoshi reformálta meg és alkotta meg a mai Shotokan-karatét.